5 manieren om SEO zo makkelijk mogelijk te maken

SEO heeft een heel slecht imago. Het zou bijvoorbeeld supermoeilijk en oersaais zijn. Soms lijkt het wel of de meeste SEO-specialisten willen dat je het ingewikkeld vindt, zodat je van pure ellende een bedrijf inschakelt. Maar dat is helemaal niet nodig. Jij bent heel goed zelf in staat om jouw website goed vindbaar te maken in Google. En ik laat je graag 5 manieren zien om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Wat is SEO?

Laten we bij het begin beginnen: wat is SEO? SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie, wat betekent dat jij je aan een stapel regels moet houden om goed te scoren in Google. De zoekmachine heeft namelijk maar een doen en dat is de beste websites bovenaan. Zo krijgen de Google-gebruikers meteen te zien waar ze naar op zoek zijn en hoeven zij zich niet door een stapel slechte teksten heen te werken.

Al die regels samen vormen het algoritme van Google. Hoeveel regels het precies zijn en waar ze uit bestaan, weet niemand. Google houdt dat strikt geheim, zodat er niet mee vals kan worden gespeeld. Wel geeft de zoekmachine ons richtlijnen zodat we weten hoe we onze website zo goed mogelijk kunnen maken.

En juist dat kan het soms wat ingewikkeld maken, want waar moet je beginnen? Alles in een keer toe willen passen, kan enorm overweldigend zijn en het moeilijk doen lijken. Met deze 5 manieren hoe je het echter zo makkelijk mogelijk voor jezelf.

#1. Gebruik de makkelijke termen

Je kan het hebben over crawlen, maar ook over ‘het doorzoeken van je website’. Je kan praten over linkbuilding, maar ook gewoon vertellen dat het belangrijk is om veel websites naar de jouwe te laten verwijzen. Met andere woorden: het barst binnen de SEO-wereld van de moeilijke woorden, maar die hoef je niet te gebruiken. Sterker nog, in mijn cursussen praat ik regelmatig over zoekrobotjes, omdat dat begrijpelijker is dan spideren. En ‘een blije bezoeker is een blije zoekmachine’ vertelt je ongetwijfeld veel meer dan ‘denk aan UX op je website’. Volg de kanalen die SEO makkelijker voor je maken, niet moeilijker.

#2 Begin bij het begin

SEO begint nooit bij zoektermen of het kopen (de gruwel) van externe links. Het begint bij de spelregels van Google ontdekken en kijken wat er nu al goed gaat op je website en wat er beter kan. Als je wil leren schaken, plan je ook niet direct een match met Nick Schilder in.

#3 Duidelijke verwachtingen voorkomen een hoop teleurstellingen

SEO is geweldig, maar het vraagt wel wat van je geduld. Helemaal als je nog nooit iets met zoekmachineoptimalisatie hebt gedaan, heeft het even tijd nodig voordat jouw website terug te vinden is in de zoekresultaten van Google. Verwacht dus niet na een maand al 6 nummer-1-posities of 100.000 bezoekers. Geloof me, dit is wel mogelijk, maar niet over één nacht ijs. Zie SEO als een dieseltje, het heeft gewoon even tijd nodig om op gang te komen.

#4 Zelf op onderzoek uitgaan is fantastisch, maar zorg wel voor meerdere bronnen

Dit is een van de fouten die ik in het begin nog weleens maakte: ik vertrouwde te veel op één bron. En dat terwijl er evenveel meningen over SEO zijn als specialisten. Zo geloof ik onwijs in de kracht van content terwijl een ander niets aan zijn teksten doet maar zich volledig blindstaart op verzamelen van externe links naar zijn website toe. Er zijn een aantal grote partijen die zoveel weten van SEO dat ze vrijwel altijd gelijk hebben, zoals bijvoorbeeld MOZ, UberSuggest en Semrush. Deze grootmachten weten sowieso waar ze over praten.

#5 Houd het leuk voor jezelf

SEO is FANTASTISCH. Het is een spelletje waar je continu beter in kan worden. Maar houd het leuk voor jezelf. Merk je dat je gefrustreerd wordt omdat je het niet begrijpt? Schakel hulp in, luister naar podcasts zoals Goed Gevonden waar je op een hele laagdrempelige manier meer leert over SEO of volg ons op Instagram zodat je op de hoogte blijft van alle nieuwe ontwikkelingen. SEO is een briljante manier om je bedrijf te laten groeien, maar het is vooral onwijs leuk dus zorg ervoor dat je die slag te pakken krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *