Drie veelvoorkomende HTTP foutmeldingen

HTTP-foutmeldingen vertellen ons wanneer er iets mis is gegaan bij het zoeken naar een webpagina. Drie van de meest voorkomende foutmeldingen zijn de 301, 403 en 404. Maar als je niet weet wat deze foutmeldingen betekenen, klinkt het eerder als hogere wiskunde dan dat je er wat mee opschiet. In dit artikel leggen we je uit wat de betekenis van 301, 403 en 404 is en wat je ermee moet als je zo’n melding krijgt.

Veelvoorkomende HTTP-foutmeldingen

De lijst met HTTP-foutmeldingen is bijna oneindig, dus je komt ze niet allemaal tegen in dit overzicht. Wel hebben we er drie uitgepikt die je regelmatig kan tegenkomen en waar je wellicht ook iets mee moet.

301 Foutmelding – Permanent Verplaatst

Wanneer je een 301-foutmelding tegenkomt, betekent dit dat de gevraagde webpagina permanent naar een andere locatie is verplaatst. Dit kan gebeuren wanneer een website zijn URL-structuur wijzigt of inhoud verplaatst naar een andere locatie. Eigenlijk vertelt de server de browser dat de gevraagde pagina nu ergens anders te vinden is. Als je deze fout tegenkomt, wordt je automatisch doorgestuurd naar de nieuwe locatie van de pagina.

403 Foutmelding – Verboden Toegang

Een 403-foutmelding betekent dat de server begrijpt wat je zoekt, maar je geen toegang geeft tot de gevraagde bron. Dit kan gebeuren om verschillende redenen. Misschien probeer je een pagina te bekijken waarvoor je geen autorisatie hebt, of de server staat simpelweg niet toe dat je de inhoud bekijkt. Bloedirrirant natuurlijk, maar het is de manier waarop de server je vertelt dat je geen toegang hebt tot die specifieke pagina.

Kom jij deze melding tegen bij een link die je op je eigen website gebruikt? Dan moet je deze dus aanpassen naar een externe link die wel bruikbaar is.

404 Foutmelding – Pagina Niet Gevonden

En deze HTTP foutmelding kom je liever niet tegen: de 404-foutmelding. Deze krijg je wanneer de server de gevraagde pagina niet kan vinden. Dit kan gebeuren als de URL verkeerd is getypt, de pagina is verwijderd, of als er een probleem is met de server. In feite vertelt de server je dat de pagina die je probeert te bereiken, niet bestaat. Het is als het zoeken naar een schat op de verkeerde plek.

In een notendop zijn deze foutmeldingen de manieren waarop servers communiceren met browsers wanneer er iets misgaat tijdens het zoeken naar een webpagina. Hoewel ze misschien frustrerend zijn, bieden ze waardevolle informatie over wat er mis is gegaan en hoe je verder kunt gaan. Volgende keer dat je een van deze fouten tegenkomt, weet je in ieder geval wat ze betekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *