Mobile first: Zo maak je jouw website optimaal voor mobiele gebruikers

Het is geen geheim dat mobiele apparaten een steeds belangrijker rol spelen in ons dagelijks leven. We gebruiken onze smartphones en tablets om te communiceren, te winkelen, te navigeren en zelfs om te werken. Het is dan ook niet gek dat mobiel verkeer voor veel websites een groot deel van het totale verkeer vertegenwoordigt. Als je eigenaar van een website is het daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. In deze blog bespreken we een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen om je website mobile first te maken.

Wat is mobile first?

Bij mobile first draait het erom dat er eerst een versie wordt gemaakt voor mobiele apparaten welke daarna wordt doorontwikkeld voor desktops. Je herkent mobiele websites soms aan de m. die voor de url staat. Naast mobile first heb je ook nog mobile friendly, en dit is het minimale wat een website zeker moet zijn. Je website is dan ‘vriendelijk’ genoeg voor mobiel verkeer (maar het kan altijd beter).

Er zijn een aantal stappen die je moet zetten om jouw website mobile first te maken.

Hoe maak je jouw website mobile first?

1. Maak je website responsive

Een responsive website past zich automatisch aan aan het schermformaat van het apparaat waarop het bekeken wordt. Dit betekent dat de inhoud en lay-out van je website op een logische en gebruiksvriendelijke manier worden aangepast, zodat deze goed leesbaar en navigeerbaar blijft op mobiele apparaten. Het gebruik van een responsive design is dan ook de eerste en belangrijkste stap die je kunt nemen om je website te optimaliseren voor mobiel gebruik.

2. Optimaliseer je afbeeldingen en video’s

Afbeeldingen en video’s zijn vaak de grootste bestanden op een website. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat deze bestanden geoptimaliseerd zijn voor mobiel gebruik. Dit betekent dat je afbeeldingen en video’s moet comprimeren zodat ze snel kunnen laden op mobiele apparaten. Een handige tool hiervoor is bijvoorbeeld TinyPNG. Verder kun je ervoor zorgen dat afbeeldingen en video’s niet te groot zijn en dat je de juiste bestandsformaten gebruikt.

3. Maak gebruik van mobiele lettertypen

Niet alle lettertypen zijn geschikt voor mobiel gebruik. Sommige lettertypen zijn bijvoorbeeld te klein of te moeilijk te lezen op een klein scherm. Het is daarom belangrijk om gebruik te maken van lettertypen die speciaal ontworpen zijn voor mobiel gebruik. Google Fonts heeft bijvoorbeeld een speciale categorie met mobiele lettertypen.

4. Maak je navigatie mobielvriendelijk

Een van de grootste uitdagingen bij het optimaliseren van een website voor mobiel gebruik is de navigatie. Op een klein scherm is het belangrijk om de navigatie eenvoudig en overzichtelijk te houden. Dit betekent dat je de belangrijkste navigatie-items in een duidelijk zichtbaar menu moet plaatsen en dat je eventueel gebruik kunt maken van een dropdown-menu om extra opties te tonen.

5. Test je website op mobiele apparaten

Als je eenmaal alle stappen hebt genomen om je website mobielvriendelijk te maken, is het belangrijk om je website te testen op verschillende mobiele apparaten. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je website op alle apparaten goed werkt en er goed uitziet. Google heeft bijvoorbeeld een handige tool genaamd Mobile-Friendly Test waarmee je kunt testen of je website geschikt is voor mobiele apparaten.

Het optimaliseren van je website voor mobiel gebruik is een belangrijk aspect van SEO. Met een mobielvriendelijke website zorg je ervoor dat je website goed werkt en dat bezoekers ook veel langer blijven ‘plakken’ dan wanneer jouw website niet geschikt is voor een telefoon of tablet.

En wil je deze tips niet lezen, maar luisteren? Check dan de aflevering over mobile first van Goed Gevonden de Podcast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *